Met z'n tweeën boodschappen doen voor €100,- per maand, zonder troep te eten. Kan dat?

Spaarpotjes: Nooit meer onverwachte kosten

Deze maand moesten we allebei voor onze halfjaarlijkse controle naar de tandarts. Een van ons is daarvoor verzekerd, en de andere heeft alleen een basisverzekering. Komende maand verwachten we dus een factuur van zo’n € 100,-, die trouwens voor geen meter in de (be)spaarmaand past.1

Spaarpotjes voor tandartskosten, APK, en kapotte vaatwassers

Een half jaar geleden, na de vorige tandartscontrole, viel die factuur rauw op ons dak omdat we er eigenlijk niet op gerekend hadden. We besloten direct na het betalen van de factuur elke maand geld in te leggen om het de volgende keer ineens te kunnen betalen, zonder ineens ergens honderd euro vandaan te hoeven toveren. Per maand legden we € 17,- in, dus de teller staat inmiddels op € 102,-, wat genoeg zou moeten zijn om de factuur te betalen.

Naast tandartskosten proberen we voor alles wat we niet maandelijks hoeven te betalen een potje te hebben. Vorig jaar waren we verrast door de APK van onze auto, dus sindsdien leggen we € 20,- per maand in. Nu weten we bijna zeker dat we de keuring en een eventuele reparatie kunnen betalen. Zo doen we hetzelfde voor gemeentelijke belastingen, onze zorgverzekeringen, ondehoud aan het huis, kleding, enzovoort. Allemaal kostenposten die ons ooit overvallen hebben. Het geld word elke maand netjes in een aantal aparte spaarrekeningen gestort.

Door elke maand een klein bedrag opzij te zetten voor dingen waarvan we zeker weten dat ze gaan komen, weten we (extreme situaties daargelaten) bijna zeker dat we geen verrassingen krijgen, en dat voelt fijn.

Onze laatste verrassing was de reparatie van onze vaatwasser, waar we nog garantie op hadden, maar waarvan de voorrijdkosten wel € 70,- bedroegen. Inmiddels leggen we € 10,- per maand in voor dingen die kapot gaan.


  1. De premies voor de zorgverzekeringen van 2017 zijn bekend. In plaats van zelf te sparen voor onze tandartskosten (dus ongeveer € 200,- per jaar), verzekeren we ons volgend jaar 100% voor tandartskosten tot € 250,-. Dat kost iets meer dan een tientje per maand bij onze zorgverzekeraar een scheelt ons dus zo’n € 84,- per persoon. 

Tweet