Met z'n tweeën boodschappen doen voor €100,- per maand, zonder troep te eten. Kan dat?

5-minuten Hummus voor € 1,-

Toen we laatst in de supermarkt waren om even snel wat hummus (of hoemoes) te halen voor op brood, viel ons op dat de goedkoopste zo’n € 2,- kostte voor 200 gram. Omdat kikkererwten niet zo duur zijn besloten we dat het goedkoper moest kunnen en besloten het voor de helft van de prijs te proberen. Maar we wilden er niet langer mee bezig zijn dan vijf minuten.

In plaats van het bakje kochten we een blik gekookte kikkererwten. Het is goedkoper en eigenlijk lekkerder om gedroogde te kopen en die dan zelf te wellen en te koken, maar dat duurde dus te lang. Thuis hebben we altijd een pot Tahin staan, en we kochten een aantal weken geleden een doosje limoenen (zo’n 40 limoenen voor € 2,50) die nog steeds goed zijn, dus we waren voor € 0,59 klaar bij de supermarkt.

Kikkererwten, Tahin, knoflook, limoen, paprikapoeder, komijnpoeder en korianderpoeder

In dezelfde supermarkt kost de pot Tahin € 2,53 en voor een limoen hebben we nog nooit meer dan € 0,25 betaald1. Knoflook hebben we altijd in huis (we betalen zo’n € 0,25 per bol), en de kruiden kopen we in grote zakken (nooit van die dure glazen strooiertjes), want die blijven toch wel goed.

Ingrediënten

Zo heb je de ingrediënten voor zo’n 400 gram zelfgemaakte hummus voor € 1,06. Onze limoenen en Tahin waren goedkoper omdat we ze groter inslaan, dus waarschijnlijk kostte onze hummus zo’n € 0,80. Als je vaak hummus eet is het dus handig om de ingrediënten alvast in huis te hebben.

Bereiding

  1. Pel de knoflook
  2. Houd een paar kikkererwten achter voor de foto
  3. Gooi alles bij elkaar in een blender met wat vocht uit het blik en blend het tot een gladde massa
  4. Schep de hummus uit de blender in een bakje, en voeg de achtergehouden kikkererwten weer toe

Zelfgemaakte hummus (of hoemoes) voor € 1,-

Uiteindelijk besteedden we het meeste tijd aan het pellen van de knoflook en het maken van de foto, dus we zijn waarschijnlijk minder dan vijf minuten bezig geweest.

Buiten de prijs is het voordeel van zelf hummus maken dat je er minder olie in kunt doen. In veel bakjes hummus zit olijfolie, maar dat voegen we niet toe. Als je het lekker vind om een wat vettere hummus te hebben, kun je meer Tahin toevoegen. Dat is lekkerder dan olijfolie.


  1. Limoenen blijven dus redelijk lang goed. Sla ze in als ze goedkoop zijn of als je bij een Turkse supermarkt bent. Koop ze in ieder geval nooit voor € 0,59 per stuk. Dat is absurd. Je kunt ze ook (in parten) invriezen. 

Tweet