Met z'n tweeën boodschappen doen voor €100,- per maand, zonder troep te eten. Kan dat?

Koken zonder weegschaal met inhoudsmaten: theelepels, eetlepels en cups

Toen onze weegschaal het een half jaar geleden begaf, kochten we nooit meer een nieuwe. In plaats daarvan schakelden we over naar inhoudsmaten. Amerikaanse recepten gebruiken bijna altijd de inhoudsmaten teaspoon, tablespoon en cup. In plaats van het gewicht gebruiken ze dus de inhoud van een theelepel, eetlepel of cup van een ingrediënt.

Het gebruiken van inhoudsmaten is makkelijk, omdat je geen weegschaal nodig hebt. Een theelepel en een eetlepel heeft iedereen in zijn besteklade liggen, en veel maatbekers geven ook cups aan.

Zijn inhoudsmaten niet minder nauwkeurig?

Inhoudsmaten zijn inderdaad minder nauwkeurig, vooral omdat de daadwerkelijke inhoud van een theelepel per bestek verschilt. Ook hangt de hoeveelheid appels in een cup ervan af hoe klein je ze hebt gesneden.

Een cup water, bloem en suiker. Ongeveer dan.

Voor de meeste recepten is dat echter geen probleem, omdat je eigenlijk nooit iets precies per gram hoeft af te wegen. Zelf dachten we bijvoorbeeld dat brood bakken precieze afweging vergde, maar dat valt ontzettend mee.1

Koken met inhoudsmaten is hierdoor een kwestie van gevoel. Omdat je niet precies afweegt voeg je elke keer net te veel of te weinig bloem toe aan je pannenkoeken. Uiteindelijk weet je niet hoeveel gram bloem er in je beslag moet, maar wel hoe het beslag er uiteindelijk uit moet zien. Zo leer je koken.

Omrekenen van grammen naar theelepels, eetlepels en cups

Omdat veel Nederlandse gerechten toch gewichten gebruiken is het soms handig om tussen gewichten en inhoudsmaten om te rekenen. De meeste van dit soort tabellen zijn echter lange lijsten met ingrediënten die wij toch nooit gebruiken. Zo wegen we bijvoorbeeld nooit boter 2, en koken we rijst uit de losse pols 3. Als we dan toch moeten omrekenen zijn water, bloem, en suiker (en ingrediënten die er qua inhoud op lijken) meestal genoeg.

1 theelepel1 eetlepel1 cup
Water en melk5 gram/milliliter15 gram/milliliter237 gram/milliliter
Bloem, bakpoeder en cacao2.6 gram8 gram110 gram
Suiker en boter4 gram12 gram200 gram

  1. Zoals je misschien al op Twitter of Facebook hebt gezien zijn we bezig om een goed recept te maken voor zuurdesembrood. Het is nog niet perfect, maar de verhoudingen zijn nu ½ cup desem, 1½ cup water, 2½ cup meel, 1 cup bloem en 2 eetlepels zout. Simpel, toch? 

  2. Voor een gewone cake: 1 cup suiker, 1 cup boter, 2 cups bloem, en vier eieren. 

  3. We rekenen meestal een cup rijst (212 gram) voor twee personen en koken het met twee cups water 

Tweet