Met z'n tweeën boodschappen doen voor €100,- per maand, zonder troep te eten. Kan dat?

Een broodbakmachine koop je niet. Die leen je

Onze keuken is klein, dus we hebben niet veel opbergruimte. Daarom proberen we met zo min mogelijk spullen te koken. Eens in de zoveel tijd kieperen we een lade om, om te kijken of er nog spullen inzitten die we nooit gebruiken, en geven die dan weg.

We proberen wel graag nieuwe dingen uit om te kijken of we boodschappen goedkoper en koken gemakkelijker kunnen maken. Een paar maanden terug zijn we bijvoorbeeld begonnen met brood bakken in een broodbakmachine, om erachter te komen of we goedkoop en snel ons eigen brood kunnen maken.

Onze geleende broodbakmachine en Airfryer

In eerste instantie kochten we broodmix en lieten de broodbakmachine het brood kneden, rijzen en bakken. Dat ging goed. Het brood was lekkerder dan brood uit de supermarkt, het was bijna geen werk om te maken, en we hadden altijd vers brood in huis.

Inmiddels zijn we begonnen te experimenteren met het maken van zuurdesembrood, en gebruiken we de broodbakmachine eigenlijk alleen om het brood te kneden en warm te laten rijzen. Het brood bakken we dan weer gewoon in de oven.

De overgebleven pakken broodmix staan nu dus ongeroerd in de berging, en de broodbakmachine is verworden tot een dure deegkneder en rijskast. We kneden nu zelf eigenlijk geen deeg meer, dus ook pitabroodjes en pastadeeg gaan de broodbakmachine in, maar we gebruiken ‘m niet meer om het brood af te bakken.

Gelukkig hebben we de broodbakmachine niet zelf gekocht, maar geleend van een familielid die ‘m helemaal niet meer gebruikte. In het begin was ze er heel enthousiast over, maar na een paar maanden verdween het ding in een keukenkast en kwam er pas weer uit toen we vertelden dat we zelf brood wilden gaan bakken. We schrokken behoorlijk toen we zagen dat het apparaat bijna € 150,- had gekost.

We lenen ook een grote pan als we soep koken en een pastamachine als we lasagne maken omdat we geen ruimte hebben om ze te bewaren en ze maximaal eens peer maand nodig hebben. We gebruiken nu ook een AirFryer (ook bijna € 200,-!) van een familielid om te kijken of we zo makkelijker friet kunnen bakken dan in de oven.

Er zijn nog veel meer mensen die een soortgelijk apparaat hebben gekocht (of gewonnen bij een loterij), maar eigenlijk nooit gebruiken. Dit soort apparaten zijn handig, maar in eerste instantie is het misschien slimmer om ze te lenen. Zo voorkom je ook bij jou thuis een kast vol apparaten die je nooit meer gebruikt.

Tweet